Klinikka

Tänne keräilemme RBR:n ja RSRBR:n virheilmoituksia ynnä muita ongelmia ja niille mahdolliset ratkaisut. RBRTM:ään liittyviä sille ominaisia ongelmia/huomioita on kerätty klinikan sijasta sen asennusohjeartikkeliin.Yleishuomio: Pelin omia asetuksia muutettaessa, tulee AINA toimia SSE tilassa! Muista tallentaa profiili kun muutat pelin omia asetuksia!


Viimeisimmät päivitykset tällä sivulla:2/2018 - Uusi nuottiongelmia käsittelevä lyhyt opinkappale sekä muita uusia huomioita osastossa "Muita huomioita".


_____________________________________________________________________RBR:n yleiset ongelmatValikkotekstit/HUD ei näy tai on muuten vain viturallaan:

- FixUp.inissä tulee olla centerMenu=1Peli ei käynnisty tai kaatuu käynnistettäessä työpöydälle (Vista/7):

- Suorita .exe tiedostot järjestelmänvalvojana (Ominaisuudet >> Yhteensopivuus: -> Täppi kohtaan "Suorita tämä ohjelma järjestyksenvalvojana")

- Ohjauspaneeli >> Järjestelmä >> Järjestelmän lisäasetukset >> Suorituskyky; asetukset >> Tietojen suorittamisen estäminen:  → Täppi kohtaan "Ota tietojen suorittamisen estämistoiminto käyttöön kaikille ohjelmille ja palveluille paitsi seuraaville:"

Tänne lisäät kaikki .exe tiedostot RBR-asennuskansiosta. (SSE, Alone, Public ...yms). HUOM! 64-bittisessä Windowsissa älä lisää 7z.exeä.

(DEP-asetukset löytyvät enkuksi seuraavasti: Control Panel >> System >> Advanced System Settings >> Performance; Settings >> Data Execution Prevention -välilehti → Täppi kohtaan "Turn on DEP for all programs and services except those I select:")Pelin alkuvalikosta lähtien musta ruutu mutta äänet kuuluu (ainakin Win 7 64-bit)

- Lue edellinen kappale ja jos ei se ratkaise ongelmaa, niin seuraavaksi...

- Pelin exe-tiedoston Ominaisuudet → Yhteensopivuus-välilehti (Compatibility) → ruksi kohtaan "Poista käytöstä työpöydän sommittelu" (Disable desktop composition).Ratissa ei ole ollenkaan Force Feedbackia (Vista):

1. Avaa rekisterieditori (Start → Run-ikkunaan "regedit" (ilman lainausmerkkejä) → Enter

2. Etsi rekisteristä haara:
HKEY_CURRENT_USER\System\CurrentControlSet\Control\MediaProperties\PrivateProperties\Joystick\OEM

3. Poista OEM-haaran alta kaikki kansiot jotka alkavat "VID_" (ilman lainausmerkkejä). Ennen poistamista kannattaa exportata koko OEM-haara tiedostoksi jotta sen voi tarvittaessa palauttaa.

4. Irrota peliohjain ja kytke uudelleen; Vista löytää ohjaimen.Moottoriäänet häviää kokonaan/puolittain, kun käväisee ajon aikana esim. valikossa:

- Siirrä Plugins-kansiosta eq_mix.dll pois.Peli ei käynnisty, herjaa jonkin d3dx9_XX.dll:n puuttumista (XX=numero)

- Kyseessä on aina DirectX 9.0c:hen liittyvä filu. DirectX versio 9 ei kuulu esimerkiksi Windows 7:n vakiovarustukseen, mutta tiedostokirjastot voi ladata ja asentaa Microsoftin omilta sivuilta.Ohjauspyörä tai polkimet toimivat väärinpäinperin:

- Avaa asennuskansiosta input.ini, ja vaihda tarvittavat invertoinnit; false → trueVaihteet eivät suostu vaihtumaan pienemmälle jos kierrokset ovat liian korkealla:

- Pelin omista asetuksista (Options >> Gears) Gear protection → offVirtuaaliratti piiloon:

- Auton .ini tiedostosta (esim. evo_IX; Cars >> evo_IX >> evo_IX.ini) etsitään rivi "[i_steeringwheel]". Sen alapuolelta vaihdetaan "Switch=false" → "Switch=true"

Mainittakoon, että tämän toimenpiteen voi tehdä nykyään kätevästi RBRCIT:n avulla.Peli kaatuu desktopille ilman mitään herjoja ja AINA SAMASSA KOHDASSA tietyllä erikoiskokeella: 

- Syy on kaikkein todennäköisimmin käyttämässäsi kartturimodissa. Muitakin syitä voi toki olla.BTB-pätkät nykii/tökkii:

- BTB-pätkät ovat perusratoja, jotkut huomattavastikin, raskaampia. Sulavuutta voi tavoitella pienentämällä resoluutiota ja/tai huonontamalla grafiikka-asetuksia (RBR Startup).

- Toinen vaihtoehto on päivittää tietokone.Tie on paikoitellen "läpinäkyvä":

- Kyse on siitä, että erikoiskoe ei tue kovin hyvin low-asetusta, mitä tulee Render qualityyn. Nosta siis graffojen laatua tältä osin. Tunnetuimmat esimerkit tällaisista erikoiskokeista ovat Northumbria ja Bruchsal-Unteröwisheim.Visual C++ Run-time error -herja

- Mitään yksiselitteistä selitystä herjalle ei ole, mutta sitä on varmasti syytä korostaa, että mitään tekemistä Visual C++:n kanssa sillä ei ole. Syy on muualla: joko erikoiskokeessa tai autossa/autoryhmässä."Could not find any compatible Direct 3D devices. Richard Burns Rally will now exit." ilmoitus peliä käynnistettäessä.

- RichardBurnsRally.ini tiedostossa todennäköisesti liian suuri resoluutio, korjaa oikeaksi.Tuulilasinpyyhkimet välkkyvät sateella

- Näin tosiaan käy kun FixUp:lla disabloi vSyncin (vSyncActive=0), sellaista se on. Pyyhkimet voi halutessaan poistaa esimerkiksi RBRCIT:llä (vaikka kaikista autoista oletusarvoisesti) tai vaikka sitten yksittäisen auton oman ini-tiedoston kohdista [i_wiper_r] ja [i_wiper_l]: Switch = false → true.


RSRBR:ään liittyvät ongelmatManuaalivaihteet eivät toimi (tyypillistä RSRBR:ään liittyvää FAQ-matskua):

- Pelin omista asetuksista (Options >> Gears) Default gears → manual.

- RSCenterin omassa settingsissä on ratkaiseva valinta manuaali- ja automaattivaihteiden välillä.Pätkällä muutetut asetukset eivät säily (Go- ja RSRBR-painikkeet):

- Kuten jo otsikko antaa ymmärtää, esim. ratti- ja ääniasetukset tallentuvat vain SSE:n kautta säädettynä.BTB Country Pack -pätkä lataa Cote d'Arbrozin:

- Kyseinen BTB country pack on takuulla korruptoitunut, lataa ja asenna uudelleen.Public sessiossa herja "Download and Install Addon (....) for Public Sessions":

Ongelma liittyy virheelliseen koodiin RSCenter2014Public.exessä (oma arvio, ei välttämättä totuus), minkä takia tietyt BTB Country Packit eivät toimi nettikisoissa. Eli mikäli nettisessio sisältää erikoiskokeita joko BTB Italysta, BTB Portugalista tai BTB Argentinasta (listaus saattaa olla sittemmin vanhentunut), yksikään kuski ei pääse viivalle. Lisätietoa (ja surkuhupaisaa viihdettä) tarjoaa tämä ketju.RSCenterissä et pääse Public- tai Championship-osioon, esim. "error" tai "server error":

- Kirjoita salasanasi uudelleen Menu-ikkunassa.

- Mene http://xviii.rallyesim.com/public_accueil.asp ja tarkista, onko kuskeja ylipäätään kisailemassa. Eli jos vaikkapa on ilta ja ralleja käynnissä, mutta yksikään ei ole ajamassa, kyseessä on tällöin ihan oikeasti "server error" ja se korjaantuu sitten aikanaan.

- Jos edelliset eivät selitä ongelmaa, viimeisin ladattu päivitys on mahdollisesti korruptoitunut.Mahdollisesti korruptoituneiden RSRBR-asennuspakettien tarkistaminen voirMD5-ohjelmalla:

Rehellisesti sanottuna kaikki asennuspaketit olisi syytä tarkistaa imuroinnin jälkeen, silloin kun saattaa säästyä aivan turhilta episodeilta.

1. Imuroi VoirMD5.

2. Käynnistä VoirMD5 → raahaa asennuspaketti ohjelmaikkunaan → odota → vertaa ohjelman tarjoamaa summaa asennuspaketin lataussivulla kerrottuun → mikäli ei täsmää, lataa paketti uudelleen.Erikoiskokeiden tekstuurit menevät sekaisin (esim. soramodilla assutekstuurit)

Tämän viheliäisen ongelman voi korjata vaikeamminkin, mutta me Vauhtimurot tarjoamme varsin yksinkertaisen vaihtoehdon. Rallyesim itse ehdottaa usein Depannagea kokeiltavaksi, mutta suoraan sanottuna emme tunne yhtäkään tapausta, jossa kyseinen ratkaisumalli olisi auttanut ketään koskaan, joten:

Vaihe 1: Poista KAIKKI alikansiot RSRBR-asennuksen Maps-kansiosta.

Vaihe 2: Asenna uudelleen Track Pack  >>  kaikki ilmestyneet Updatet  >>  perään autot. (Hyvä syy säilyttää kaikki asennuspaketit vastaisuudessa.)

→ Sitten toimii taas, ainakin siihen asti kunnes ei toimi.

  

Depannage: ensisijaisen asennuskansion vaihtaminen skannausta varten

- Depannage on helppokäyttöinen diagnosointisofta RSRBR:lle. Depannagen käytöstä ei kuitenkaan ole sen suurempaa iloa, mikäli RSRBR sijaitsee ns. asennuskopiossa, sillä ohjelma osaa skannata vain ensisijaisen asennuksen. Jos on aivan hillitön tarve kuitenkin käyttää kyseistä ohjelmaa, voit rekisteristä muuttaa ensisijaisen hakemistopolun seuraavalla tavalla (vaikka vain väliaikaisesti):

32-bittinen Windows: Käynnistä Regedit → mene rekisterissä kansioon HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\SCi Games\Richard Burns Rally\InstallPath → tuplaklikkaa (Default) ja editoi hakemistopolku halutuksi ja paina OK.

64-bittinen Windows: Käynnistä Regedit → mene rekisterissä kansioon HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\SCi Games\Richard Burns Rally\InstallPath → tuplaklikkaa (Default) ja editoi hakemistopolku halutuksi ja paina OK.Ini-tiedostoon tallennetut kamerasäädöt eivät säily (tiedosto korvautuu toisella)

Ongelma esiintyy muutaman autoryhmän kohdalla ja mitään hyvää syytä sille ei ole. RSCenterin harjoittama tiedostojen korvaaminen juuri tältä osin on lähinnä jäänne, jota he eivät ole korjanneet vain sen takia, ettei kukaan ole sitä erikseen pyytänyt. Tee seuraavasti:

- Avaa haluttu autoryhmäpaketti RSRBR-kansiossa 7zip-ohjelmalla (esimerkin vuoksi vaikkapa A8W-07.7z) ja poista Cars-kansiosta kaikki autokansiot niin että jäljelle jää vain Cars.ini. Cars.ini on ainoa olennainen tiedosto, jonka RSCenterin täytyykin korvata toimiakseen oikein. Sulje ohjelma (paketti on päivittynyt automaattisesti).

Huomioi, että ongelma saattaa palata päivityksen jälkeen, siksi omat säädöt kannattaisi varmuuskopioida muualle."Physics file is absent"

Tähän herjaan ei kannata törmätä. Kyse lienee pohjimmiltaan siitä, että syystä tai toisesta 7-zip ei pysty purkamaan RSRBR:n fysiikkapakettia (xyz.7z). Erilaisia ratkaisumalleja on kerätty tänne ja ideat ovatkin hyviä, mutta todettakoon suoraan, että ainoa ratkaisuvaihtoehto joka on todistetusti toiminut on Windowsin uudelleenasennus.Peli jää pyörittämään autotallikuvaa edestakaisesti eikä valikko itsessään tule näkyviin

On selvää, että peli lataa MULLIGATAWNY:n sijasta jonkin toisen profiilin; profiilin, jolla kaikkia pelin ominaisuuksia - autoja saati erikoiskokeita - tuskin on koskaan unlockattu. RSCenterin asetuksissa on tarvittaessa Profile-säätö, jonka avulla pääset ongelman ytimeen.RSCenterin Menun tekstit ja kuvakkeet eivät ole kohdillaan

Navigointi menusta eteenpäin voi tällöin olla arpomista. Kyse on Windowsin tekstikokoasetuksesta, asettelu kun on pielessä kaikilla muilla asetuksilla kuin 100%. Asiasta tuskin kannattaa välittää edes paskan vertaa; Menu-ikkuna on RSCenterissä tiettävästi ainoa ongelmakohta eikä Menua tarvitse kuin ehkä kerran vuodessa. Suosittelemme tekemään erilliset pikakuvakkeet työpöydälle RSCenterin eri osa-alueista, jolloin sekä käynnistäminen että sammuttaminen nopeutuvat huomattavasti.

Nuotteihin liittyvät ongelmatPuuromodit:

Tunnetuin ongelma lienee se, että tietyillä erikoiskokeilla nuotteja tulee joko harvakseltaan ja/tai sekaan mahtuu myös vääränkielisiä nuotteja. Voisin selittää Pacenote Pluginin yleisiä toimintaperiaatteita ja tiedostojen tarkoitusta erittäin teoreettisestikin, mutta koska sellainen ei kuitenkaan menisi kenenkään jakeluun, tyydyn toteamaan, että puuromodit tulee asentaa aina Pacenote Pluginin päälle, ei toisin päin. Eli jos mainittuja ongelmia ilmenee, asenna puuromodi uudelleen. 

Ja joka kerta kun päivität Pacenote Pluginin uuteen versioon, sen myötä sinun tulee tietenkin asentaa myös kartturimodi uudelleen.Miltei kaikki muut kartturimodit paitsi puuromodit:

Tunnetuin ongelma lienee se, että tietyillä erikoiskokeilla nuotteja tulee joko harvakseltaan ja/tai sekaan mahtuu myös vääränkielisiä nuotteja ja mitä lie vielä. Kyse on selvästikin siitä, että olet asentanut Pacenote Pluginin, mutta käyttämäsi kartturimodi ei sitä tue. Itseasiassa yksikään kartturimodi, jota ei varta vasten ole valmistettu Pluginin kanssa käytettäväksi, ei tule toimimaan halutusti, mutta onneksi blogista löytyy Vauhtimurojen palkittu Pacenote Plugin -artikkeli ja sen kohta Vanhojen nuottimodien yhteensovittaminen Pluginiin.


Muita huomioita


- H-Shifter -pluginia käyttävien tulee ymmärtää, että NGP v5:n myötä PhysicsNG sisältää oman h-kaaviosovellutuksensa ja nämä kaksi "kilpailevaa" sovellutusta eivät ole lainkaan yhteensopivia keskenään eli toisin sanoen vanha H-Shifter tulisi poistaa käytöstä kokonaan. Emme enää muista mitä ongelmia tarkalleen näiden yhteiskäytöstä seurasi, mutta jotain vaarallista se oli. (RSRBR on tietenkin asia erikseen, mutta siellä ei ajetakaan NGP v5:lla.)


- Eri valmistajien ratteja ja polkimia adaptereilla (esim. Bodnar) yhdistelevien tulee taasen ymmärtää se, että tallennetut kontrollit saattavat kadota, mikäli RBR:ää pelaa ikkunamoodissa ja käväisee session aikana pelin ulkopuolella. Tähän saattaa auttaa MULLIGATAWNY-profiilin poistaminen SavedGamesista ja sen kokonaan uudelleenluonti, mutta voi olla myös, ettei tämä auta paskaakaan.


- Ikkunamoodista puheen ollen, on täysin normaalia, että peliin palatessa kaikki invertoidut kontrollit (input.ini) ovat hypänneet 100 prosenttiin ja niitä joutuu sitten aina palauttelemaan polkemalla ja vetämällä ja milloin mitenkin.


- Kolmen näytön setupilla pelaavat voivat laskea oman 1:1 fov:nsa tällä laskurilla, mutta aseta monitorien määräksi Single (Triplen sijasta) niin saat oikean, käyttökelpoisen luvun. RBR:ssä fov pitää asettaa kaikille autoille erikseen ja se on vähän tuskallista, mutta...


- Rally Seasonin ollessa kesken ei kannattaisi vaihtaa mitään graafisia elementtejä Generic-kansiossa. Season tapaa kaatuilla jatkuvalla syötöllä siitä eteenpäin.


- "Onko RBR saatavilla jostain digitaalisena painoksena?" Kyllä. KORJAUS 2016: Ei enää, kun peli poistui Gamesplanetin valikoimasta.


- Niillä, joilla virustorjuntaohjelmistona on Avast ja RBR tapaa kaatuilla herkästi työpöydälle, Avastin Deepscreenin disablointi voi ratkaista kaikki ongelmat. Deepscreen (entinen AutoSandbox) on puuron mielestä lähinnä turhake, jolla ei tee oikeasti yhtään mitään.


- Koodit pelialustan mukaan, jolla saa kaikki autot ja radat auki:

   PS2
   CAJUN

   Xbox
   CREOLE

   PC
   MULLIGATAWNY
Suomenkieliset nuottimodit:

- porridge: http://vauhtimurot.blogspot.fi/p/porridge.html

- Monasd: http://www.saunalahti.fi/~rphoas/rbr/rbr_suominuotit.zip
  - Bonus; vaihtoehtoiset serpot: http://www.saunalahti.fi/~rphoas/rbr/serpot.zip