21.7.2012

Kuvakulman säätäminen

Päivitetty 1.2.2021: Artikkelia modernisoitu NGPCarMenu-maininnoilla.




RBR:ään on toki ollut Camhack jo miltei aikojen alusta, mutta sittemmin sen paikan on ottanut Pacenote Pluginin mukana tuleva kameraeditori. Toki riippuen käyttämästäsi kartturimodista, Pacenote Pluginin käyttöönotto voi olla vaiva sinänsä, mutta se vaiva kannattaa nähdä, sitä kun ei tarvitse muistaa aina käynnistää ennen peliin menemistä. Se kulkee menossa mukana, käytti sitä tai ei.

Nuottiplugin ei ole vain nuottiplugin.

Toinen pakkoasennettava plugin on NGPCarMenu joka mahdollistaa nykyään myös haluamasi FOV:n automaattisesti kaikkiin autoihin sekä tärinän poiston kuskikamerasta.
NGPCarMenu 1.17.0 lisäsi pluginiin käteviä kamerasäätöjä.


FOV:n säätäminen


Field of view calculator · andyf.me

Jos ajat RBR:ää tarpeeksi isolta näytöltä tai peräti triploilla, on kenties viisainta käyttää "matemaattisesti oikeaa" FOV:a ja ikioman sellaisen laskuroit itsellesi vaikkapa edellä mainitulla sivustolla, mutta triplahuomioRBR:ää varten sinun tulee kuitenkin laskea näytön mitat uudelleen ikäänkuin käytössä olisi vanhan ajan 4:3-näyttö, sillä kaikki tunnetut laskurit (ylläoleva mukaanlukien) tarjoavat muuten liian suuria lukuja, ja tämä korostuu etenkin ultrawide-näytöillä (21:9/32:9). Propsit kunniavauhtimuro Vileskalle rohkeudesta epäillä kovaäänisesti FOV-laskureita ja vastaansanomattoman todistusaineiston keräämisestä, lisätietoa aiheen ääreltä laskukaavoineen saat hänen blogautuksestaan.

Kun olet päässyt sopimukseen FOV:sta, ei tarvitse muuta kuin avata \Plugins\NGPCarMenu.ini ja muokata sen säätöjä CockpitOverrideFOV + CockpitOverrideFOVValue.




Notepad++: Kuski- ja puskurikameroiden "normalisointi"


(Huomio! Tämä kappale poistetaan kokonaan määrittelemättömän siirtymäajan jälkeen. Jos olet uusi RBR:n pelaaja etkä siten ole aiemmin käyttänyt Notepad++:a kuskikameran tärinän poistatukseen, tämä ei ole lainkaan suunnattu sinulle, lopeta lukeminen tähän paikkaan!)

Mikäli olet aiemmin käyttänyt tässä blogiartikkelissa esitettyä tapaa poistaa kuskikameran tärinä Notepad++:lla, sinun tulee tehdä sama toimenpide uudelleen kamerasäätöjen normalisoimiseksi ennen siirtymistä NGPCarMenu:n tarjoamaan sovellutukseen. Näin siksi, että NGPCarMenu käyttää hivenen erilaista metodia saman päämäärän toteuttamiseksi: se näet kopioi [Cam_internal]:n arvot [Cam_bonnet]:iin sen sijasta että vain vaihtaisi näitä preset-nimiä päittäin. Tästä syystä katsomme parhaaksi säilyttää vanhaa Notepad++-metodia niille jotka sitä tarvitsevat.



Käynnistä Notepad++, mutta älä turhaan avaa mitään dokumentteja vaan mene suoraan Search > Find in Files (Ctrl+Shift+F), ja säädä sen asetukset seuraavasti:



Find what: (\[cam_)(bonnet|internal)(\].*?\[cam_)(bonnet|internal)(\])
Replace with: \1\4\3\2\5
Filters: *.ini
Directory: Hae Cars-kansio
Rasti kohdassa In all sub-folders ja kaikista muista pois kuvan osoittamalla tavalla.
Search mode: Regular expression + . matches newline

→ Replace in Files





Kaikki muu


Suurin osa seuraavasta kappaleesta on silkkaa mölinää ja itsestäänselvyyksiä niille jotka käyttävät Pacenote Pluginia, mutta koska niitäkin on jotka eivät kyseistä pluginia käytä, käyn läpi pinnallisesti muutamia perusteita tekstiä pitkittääkseni.

Eli kuten on jo aiemmin käynyt ilmi, jokaisella autolla on omat kamerapresetinsä ja ne löytyvät \Cars\[auton_nimi]\[auton_nimi].ini:stä. Kaikki autot on yksilöitä, joten mitään kaikkiin autoihin sopivia globaaleja presetejä ei ole olemassakaan eli pelkkä presetien kopioiminen autosta toiseen ei todellakaan riitä.

  • Cam_bonnet: puskurikamera
  • Cam_bonnet2: myöskin keskellä, modiautoissa usein ns. konepeltikamera, mutta toisinaan kuvaa myös tuulilasin takaa (kuten vaikkapa RBR:n orkkisautoissa).
  • Cam_internal: kuskikamera
  • Cam_external: takaa-ajokamera, joka oikeasti tosin on mitä ilmeisimmin kovakoodattu peliin eli sitä ei voi muokata.

Vanhanaikaisen notepadissa muokkaamisen kannalta olennaiset rivit ovat Pos ja Target. Pos luonnollisesti kertoo kameran paikan ja Target yhtä luonnollisesti kohdistuspisteen.

Esimerkki Cam_bonnet2:sta (Mitsubishi Lancer Evo VII)

Pos=0.003000 1.016392 -1.397040
Target=0.003000 1.016392 -5.095841
Near=0.150000
Up=0.000000 1.000000 0.000000
showExterior=1

Pos-rivin ensimmäinen luku liikuttaa kameraa sivuttaissuunnassa (x). Mitä enemmän plussalla, sitä enemmän vasemmalla. Mitä enemmän miinuksella, sitä enemmän oikealla. Eli Lancerissa kamera on näköjään sijoitettu normaalin keskikohdan sijasta häviävän pienesti kuskin puolelle.

Toinen luku liikuttaa kameraa pystysuunnassa (y). Mitä suurempi luku, sitä ylempänä.

Viimeinen luku liikuttaa kameraa eteen/taakse (z). Mitä enemmän miinusta, sitä edempänä kamera sijaitsee. Eli helpommin sanoen voisi arvioida, että tuulilasi voisi olla suurin piirtein -2.0 ja takapenkki mahdollisesti -0.5. Mutta nämä ovat nimenomaan suuripiirteisiä likiarvoja vain esimerkin vuoksi.

Target-rivi ei välttämättä kaipaa muokkaamista ja esimerkkimme luvuista voi päätellä, että kamera kohdistaa suoraan paitsi sivuttaissuunnassa niin myös korkeussuunnassa, ja lisäksi kohdistuspiste sijaitsee about keulan mitan verran etupuskuristakin eteenpäin eli kamerahan kuvaa ihan menosuuntaan (ylläri!).

Jos Near-luvulla on jokin syvempi pointti ja merkitys, niin puurolta se ainakin on hukassa. Mitä enemmän lukua alkaa kasvattaa, sitä mukaa auton kori alkaa leikkautua ympäriltä näkymättömiin. "Haha, OK, what was that sentence you said there", kuulen teidän jo kysyvän, mutta Near-säätö tulee itse kokea ja sen jälkeen jättää omaan arvoonsa.

Up-rivistäkään puurolla ei ole mitään käryä. Pacenote Pluginilla sitä ei ainakaan voi säätää, joten olettaa sopii, ettei sillä ainakaan mitään tärkeää virkaa ole.

ShowExterior ei ole kamerapresetien vakiosäätö vaan Pacenote Pluginin Show Car Exterior -asetukseen sidottu lisärivi. Kyseisellä toiminnolla kuskin ja kartturin saa halutessaan näkyviin, mutta koska RBR:n virtuaaliratti ei pyöri lainkaan tällä asetuksella, tämä ei suoranaisesti hyödytä VR:ää käyttäviä. Videoiden tekijät sen sijaan saanevat tästä enemmän irti matkiessaan TV:stä tuttuja kuvakulmia.